Øye for skjønnhet - fra ulovlig praksis til kommunal støtte i Oslo
Kultursommerjobb
Denne artikkelserien er et samarbeidsprosjekt mellom SplitCity Magazine og ungdom fra Kultursommerjobb i Bydel St. Hanshaugen og Frogner i Oslo. Serien vil utforske graffiti- og gatekunst gjennom perspektivet til ungdommer i bydelen. Formålet med Kultursommerjobb er å fremme elevenes kreative og kulturelle engasjement gjennom praktiske arbeidsoppgaver, samtidig som de tilegner seg verdifull arbeidserfaring.
Tekst og foto: Oda Maria Enghaug-Joner (15år) og Edward Hughes (15år)
Tidligere var gatekunst ulovlig og sterkt sett ned på av Oslo kommune. Etter mange år med kamp, vant gatekunstnerne til slutt. Nå satser kommunen stort på gatekunstprosjekter for ungdom.
Gatekunst er kunst i det offentlige rom, ofte på gater. Mange kaller det også for «urban kunst», for å utvide begrepet. Gatekunst kan beskrives som mye forskjellig, men eksempler på det kan være veggmaleri, graffiti og stensilkunst. Tagging plasseres også under «kategorien» gatekunst. Tagging er en underliggende form for graffiti, og handler ofte om å signere navnet sitt.
Det er veldig delte meninger hos folk om hva de synes og gatekunst, hvor mange er positive til det, og andre er negative. Kan det være en grunn til at det er så delte meninger om gatekunst?
Vi har intervjuet to personer for å høre om hva de synes om gatekunst. Paul Ivar Johansen er 61 år og kommer fra Trondheim. Han er i Oslo nå fordi han skal delta på en sjakkturnering. Vi møtte ham ved en kunstvegg på Grünerløkka i forbifarten. Paul synes denne veggen var veldig fin, og han likte at det var et enkelt motiv med fine blader.
«Det har formasjoner, noen elementer som gjør at man kan se på det».
Like ved var det en boks som det var tagget «Helvete» på i svart skrift. Paul mente at det ikke var noe hyggelig og tenker at kunst skal være noe som får observatøren til å tenke eller få assosiasjoner til, men han fikk ikke noen assosiasjoner til denne taggen. Derfor mener han som mange andre at det er destruktivt.
En annen vi intervjuet er Emanuel fra Eritrea. Han bor på Grünerløkka, i nærheten av et annet veggmaleri . Han synes det ødelegger veggen når man skriver stygge ord og andre ting. Han liker ikke at man maler eller skriver på vegger, fordi han mener det ødelegger andres eiendom. Emanuel synes man i hvert fall burde spørre om lov før man gjør noe med en vegg. Selv om han synes veggmalerier er fine å se på, synes han ikke det hører hjemme på en husvegg, fordi det ødelegger eiendommen.
Både Paul og Emanuel mislikte gatekunst i form av graffiti og tagging, når det står skjellsord, eller bare ting man ikke skjønte hva betydde.
Les også: Jeg liker tagging!
Men hvorfor er det sånn at mange misliker én form for gatekunst, men liker en annen? Finnes det «stygg» og «pen» gatekunst? For å finne ut av hvorfor det er så delte meninger, har vi snakket med Simon Alfredo Diaz Compagnet. Simon er leder for gatekunstgruppa i Kultursommerjobb, bydel St. Hanshaugen og Frogner.
Simon mener at en stor grunn til at det er så delte meninger om gatekunst, er at veggmalerier og graffiti har forskjellige meninger for folk. Veggmalerier appellerer til vanlige folk, fordi de har et budskap det er lett for folk å forstå. Det er lett for de som bare går forbi å skjønne hva maleriet handler om. Derimot handler graffiti mer om å få sitt eget navn opp, og skrive noe for deres egen skyld. Graffiti blir mer et språk for de som driver med graffiti, og ikke lett for folk som går forbi å skjønne. De skriver ikke for andre sin skyld, de skriver for deres egen. Det er litt det samme med tagging, de skriver for deres egen del, og skriver det de vil. Men tagging er lettere for andre folk å lese, så en grunn til at mange misliker det er fordi det er skrevet stygge ord, og det er bare stygt.
Simon er enig i at en del av tagginga på vegger kan være stygt. Men han tenker at, hva om det hadde et annet budskap?
«Mange synes ikke man skal skrive stygge ting på veggene. Men hva om man skriver fine ting på veggene, er det greit? Er det hyggelig med dikt, eller er alt feil?»