SplitCity Magazine

View Original

Løkka-lykke returnerer for å stadfeste sin posisjon

Denne uken arrangeres Løkka-lykke for andre gang, og bekrefter med det sin plass som Norges eneste, årlige graffiti- og gatekunstfestival.

Tekst: Henrik O. Rasch

Foto: Løkka-lykke



Etter at Nuart-festivalen i Stavanger så seg nødt til å si takk for seg under pandemien har Street Art Oslo, og festivalen Løkka-lykke, overtatt stafettpinnen. Per nå er det den eneste, årlige gatekunstfestivalen her til lands. Første arrangement fant sted i fjor, og i år kommer de tilbake med kunstnere fra flere kulturelle bakgrunner i inn- og utland. Kunsten vil ha en bred variasjon i uttrykk og format, og vil kunne skues som store veggmalerier, så vel som små intervensjoner.

– Vi (Løkka-lykke jour.anm.) ønsker å vise rikdommen av de kunstneriske talentene vi har i byen, sier direktør for Oslo street art, James Finucane. 

– Vi ønsker å forankre festivalen til det lokale kunstmiljøet, så vi har invitert både nye og etablerte kunstnere med i år. Det kan igjen gi en følelse av samarbeid og fellesskapning på tvers av erfaring og omdømme, sier han.

Finucane påpeker at det er det som skal kjennetegne festivalen. 

– Langsiktig håper vi at festivalen kan være med på å øke det lokale samfunnsengasjementet, og føre til flere progressive måter å tenke på, rundt sanksjonert og usanksjonert kunst i landet, sier han.

En for alle..

I år finner festivalen sted mellom 20-26. juni. Planen er at den skal arrangeres hver første sommeruke etter skoleslutt slik at lokal ungdom kan ha større mulighet til å bidra og delta på festivalen. I tillegg til å produsere gatekunst vil det også arrangeres by-vandringer med fokus på graffiti, og forskjellige paneldebatter gjennom festivalen. På fredag holder Iranske Helia Darabi, foredrag om de slående - og kanskje overraskende - likhetene mellom graffiti, gatekunst og ytringsfrihet i Iran og vår egen hovedstad, Oslo.

Løkka-lykke arrangerer Cellograffiti kurs med graffiti kunstnerern David Stenmarck i Sofienbergparken. Photo: Nima Taheri

Initiativet til festivalen kommer fra Løkka gårdeierforening og Street Art Oslo. Alt tok utgangspunkt etter en ide om å hedre identiteten til Grünerløkka. Festivalens hovedmål er å tilrettelegge for publikum til å engasjere og samhandle med kunst på en meningsfull måte.

– Vi håper kunstverkene og aktivistene som utgjør Løkka-lykke kan gjøre det mulig for store og små å utforske nabolaget, og oppleve hvordan gatekunst kan styrke stolthet og tilhørigheten man kan føle for sitt nabolag, sier Rebekka de Leon i Løkka gårdeierforening.

Stor variasjon

Blant de bekreftede kunstnerene for årets arrangement finner man:

Anetta Lukjanova (@anettalukjanova) og Taneli Stenberg (@dandysteele) er billedkunstnere fra Helsinki, Finland. Deres veggmalerier skildrer ofte filosofiske eller allegoriske emner, i en stil som kan beskrives som moderne magisk realisme.

Lokasjon: Christies gate 13


Awat Serdashti (@awat_bababoon) er en visuell kunstner fra Kurdistan som vokste opp i Kongsberg, Norge. Han er en av Oslos mest produktive graffitikunstnere, best kjent for sine storstilte non-figurative malerier.

Lokasjon: Nordmørgata 4


Charlotte Nordlund (@cfsn_art) er en norsk gatekunstner som hovedsakelig jobber med spraymaling, sjablong og stedsspesifikk skulptur. Hun er også prosjektleder for Moss Pride og vil gjennom sine kunstverk for Løkka-Lykke markere at det er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge.

Lokasjon: flere steder rundt om på Grünerløkka

 


Dish (@dish_kunst) er en allsidig kunstner fra London, nå basert i Bergen. Arbeidene hennes skildrer ofte kvinner fra et feministisk perspektiv, sammenstilt med utpreget mørke linjer og toner.

Lokasjon: flere steder rundt om på Grünerløkka


Eva Hansen Sjøvold (@eva_h_sjoevold) er en Oslo-basert kunstner som for tiden studerer ved Einar Granum kunstfagskole. Hun skal male Oslos første queer-positive veggmaleri for Løkka-Lykke.

Lokasjon: Marstrandgata 12


Salke (@salkeone) er en selvlært billedkunstner som startet med grafitti ti år gammel. Han er representert av Fineart Gallery og har nylig lansert sitt eget streetwear brand NOW今IMA ved siden av å fullføre sine studier ved Strykejernet Kunstskole.

Lokasjon: Københavngata 4


SLAM (@nkt_dnvn) er en gatekunstner fra Chernivtsi, Ukraina, som for tiden bor på Løten, Norge. Fra han var liten likte han å tegne og male, og i tenårene fanget graffiti og gatekunstens format og synlighet hans interesse.

Lokasjon:Hammerfestgata 2


Hele programmet kan ses på lokkalykke.no


Trenger din vegg urban kunst?

Send oss en e-mail, så setter vi deg kontakt med kunstnerene du leter etter.

See this form in the original post