SplitCity Magazine

View Original

Pøbel lagde ett av Norges største veggmalerier


Tekst: Ingrid Bratlie

Foto: Pøbel / Nice Surprise Festival


Gjennom de sene nattetimer i Stavanger har et av Norges største veggmalerier tatt form. Det imponerende kunstverket finner du på havnesiloene utenfor sentrum, og strekker seg over hele 3600 kvadratmeter.

Veggmaleriet er det gatekunstneren Pøbel som står for. Han har tidligere fått mye oppmerksomhet for sitt gigantiske veggmaleri av fotballprofil Erling Braut Haaland på en bygning i Bryne. Denne gangen har han forvandlet siloene utenfor Stavanger sentrum til et kunstverk som viser en bonde sittende med bena i kors kledd i sin grønne, tradisjonelle Felleskjøp-dress. Dette passer godt, siden det er Felleskjøpet Agri som eier siloene. Kunstneren selv vil ikke si noe om hva budskapet bak maleriet er ennå.


Populær lokasjon

Pøbel forteller til NRK at han har hatt atelier i et av nabobyggene til siloene gjennom flere år, og har derfor drømt om å gjøre dette i lenge. Han er ikke den eneste som har tenkt den tanken – mange gatekunstnere har gjort ivrige forsøk på å få tilgang til veggen opp gjennom årene, men har ikke fått tillatelse av eieren. Men denne gangen gikk det Pøbel sin vei, og forrige lørdag var det klart for avduking av det gigantiske kunstverket.


Avdukingen av veggmaleriet ble markert ved en modig sjel med ulvemaske malte ferdig de siste delene av kunstverket, før han selv rappellerte ned fra tårnet. Hvem som skjulte seg bak masken er usikkert, men det skal ikke ha vært kunstneren selv. Han har nemlig sørget for å holde identiteten sin skjult for offentligheten i alle år, og ser ikke ut til å ha noen planer om å endre på dette.

Les også: Graffitipiecen i gamle rusegropa på Fornebu flyplass var en av verdens største gjennom tidene

Blant de største i Europa

Kunstverket på siloene er ikke bare stort etter Norsk målestokk, det er også blant de største veggmaleriene i hele Europa. Pøbel forteller at dette er det største kunstverket han noen gang har skapt, men til tross for at han gjentatte ganger måtte rappellere ned langs veggen, er det ikke det mest ekstreme. Hans lidenskap for gatekunst har nemlig ført ham til de utroligste steder og situasjoner rundt om i verden, og nevner eksempler som å bli jaget gjennom slummen i Kina, eller å komme seg helskinnet unna politiet på Hollywood Boulevard i California.

Selv om kunstverket er beundringsverdig nok i seg selv, er det også mer rundt dette prosjektet som imponerer - blant annet den utrolige støtten og hjelpen fra sponsorer og samarbeidspartnere. En rekke mennesker har stått på og bidratt med alt fra vanlig hverdagsutstyr til en av Norges høyeste lifter på hele 58 meter – samt brakker, tilhengere, ferjetransport og naturligvis flere hundre liter med maling.

Template: Bildebeskrivelse

«Nice Surprise» og lovlig wholetrain

Avdukingen av kunstverket til Pøbel markerer avslutningen på gatekunstfestivalen "Nice Surprise" i Stavanger. Denne festivalen er arrangert av Tore Pang, Atle Østrem, Izabell og selvfølgelig Pøbel selv. «Nice Surprise» har en unik tilnærming som skiller den fra andre festivaler. Her er nemlig kunstnere og lokasjoner hemmelige frem til verkene faktisk blir utført. Dette engasjerer publikum og holder dem i spenning underveis gjennom festivalen.

Men det er ikke bare bygninger som har fått en kunstnerisk makeover i Stavanger under «Nice Surprise»-festivalen. Noe som tidligere ville virket som en absurd idé for de fleste graffitimalere, har i løpet av festivalen blitt en realitet: et helt tog dekket av ekte graffiti, malt av anerkjente utøvere - med tillatelse. Hendelsen skjedde en sommerdag i juni, og ble tatt imot med både jubel og tale fra byens ordfører Kari Nessa Nordtun.

Gatekunst-festivalen får kommunal støtte fra Stavanger, men denne økonomiske avgjørelsen har ikke foregått uten gnisninger. Etter at den tidligere gatekunstfestivalen Nuart ble lei av å kjempe om midler og dermed la ned i 2021, endret de lokale politikerne i Stavanger mening. De bestemte seg for å sette av 1,5 millioner kroner til gatekunst i Stavanger i år, og en tilsvarende sum hvert år frem til 2026. Dette skapte betydelig misnøye blant andre lokale kunstgrupper fordi de følte seg forbigått av kommunens tildeling. Men for de lokale gatekunstnerne i Stavanger var det naturligvis svært gode nyheter, og var avgjørende for at «Nice Surprise»-festivalen kunne oppstå.

See this form in the original post

Liker du artiklene våre og ønsker å se mer?

Vi er et uavhengig nettmagasin som ønsker å dele artiklene gratis med alle.

Hjelp oss ved å donnere en valgfri pengegave på Vipps-nummer #821569.


Ditt bidrag er viktig, og vil gi oss mulighet til å lage et mer innholdsrikt magasin om norsk urban kunst.

Du kan også støtte magasinet ved å kjøpe unike klær i vår nettbutikk designet eksklusivt for SplitCity Magazine. Alt overskudd går til videre drift av magasinet.

See this product in the original post

See this gallery in the original post